Hjem Salater Alt-fra-haven salat

Alt-fra-haven salat

Alt-fra-haven salat

Alt-fra-haven salat

En af sommerens største fornøjelser for mig er uden tvivl, at kunne hente sin egen mad fra sin have.

Det bliver ikke mere friskt og mere velsmagende end når det er høstet på det rette tidspunkt.

Jordbærspinat

Jordbærspinat

Så synes jeg også at det er en udsøgt glæde, at høste frugten af alt det arbejde, man har lagt i sin køkkenhave. Man startede i marts med planlægning og fortsatte med såning, spiring, pleje og pasning og udryddelse af alt det (forbandede møg) ukrudt indtil man til sidst, i hård konkurrence med div. snegle, fugle og andre insekter endelig kan høste og spise det. Det er lige før, at man kan smage alt arbejdet, der er lagt i hele processen. Og det smager godt.

Pointen med denne salat er således ikke de egentlige ingredienser, men mere at det er friskhøstet og hjemmedyrket salat direkte fra haven. Jord til bord. Simpelt og rent. Og virkelig udsøgt på smagsskalaen.

I min køkkenhave har jeg altid et udvalg af de ting, vi spiser mest om sommeren. Salat er en af dem. Gerne i mange forskellige afskygninger.

Jordbærspinat er blevet en evig genganger hos os. Dels fordi den smager så utroligt godt og dels fordi den får lov at gå i stok, og året efter er den overalt i vores have  både ønskede og uønskede steder som det rene ukrudt.

Men jeg elsker den. Så den får lov.

Jordbærspinaten har en mere nøddeagtig smag end den store New Zealandske som jeg også dyrker. Og så får den nogle vildt dekorative og sjove små røde bær, der smager af spinat.

Så har vi portulak, som lidt har samme historie som jordbærspinaten. Men den elsker jeg også. Børnene går og plukker af den og spiser den som ærter. Den er sprød og lækker og giver en virkelig dejlig diversitet i en salat.Jordbærspinat bær

Løg er et must. Gerne i massevis. I denne salat har løgene ligget og trukket i citronsaft tilsat bare en smule balsamico og lidt salt.

De sjove stribede tingester i salaten er stribede rødbeder, også kendt som bolsjebeder. De smager egentlig som almindelige rødbeder, men det er næsten åbenlyst hvorfor man vælger at dyrke dem. Fordi det er sjovt! De er så dekorative, og jeg elsker (også) dem! Rå rødbeder er en absolut superfood. Jeg elsker dem rå, især nyhøstede og mens de endnu er ganske små, så de er sødlige og sprøde.

Friske ærter er næsten selvsagt i en god køkkenhave, og selvfølgelig en masse forskellige bær. Kendte såvel som sjove. I denne salat er det en stikkelsbær-solbær (ja det hedder den). Nogle gange er det friske jordbær, som jeg også elsker i en salat. Når det bliver sensommer er det æbler.

Alt-fra-haven salat
 
Ingredienser
  • Jordbærspinat
  • Portulak
  • Løg
  • Ærter
  • Stribede rødbeder
Fremgangsmåde
  1. Skyl (grundigt), skær og anret :-)

 

LIGNENDE INDLÆG

INGEN KOMMENTARER

Skriv en Kommentar

Rate opskriften: