Hjem Brød Fladbrød

Fladbrød

Opskrift på fladbrød

Hjemmelavede fladbrød

Arabiske fladbrød. Eller bare fladbrød. Sååå mange anvendelsesmuligheder og så er hjemmelavede fladbrød såre simple at lave. Fladbrød er ret universelle, og ikke så anvendte i den danske madkultur som f.eks. den arabiske. Og det er da også i forbindelse med et arabisk bekendtskab, at jeg for nogle år tilbage blevet introduceret for fladbrødene.

Ikke fordi jeg ikke vidste, de eksisterede men jeg har bare aldrig spist så meget brød, og jeg har egentlig ikke tænkt over, hvad jeg kunne bruge fladbrød til. Det ved jeg så nu. For fladbrød har mange anvendelsesmuligheder, og så er de ret praktiske på mange områder (og jeg kan godt lide praktisk).

Dels er fladbrød nemme at lave, og opskriften er så basis at jeg som regel har ingredienserne på forhånd. Så kan fladbrød fryses, så jeg plejer at lave dobbeltportion altså af en hel pakke gær (50 g.), så jeg kan fryse en god portion ned. Fladbrød kan bruges i mange sammenhænge; som tilbehør til supper og gryderetter, som ”ske” til forskelligt fyld som humus, bønner, salater og som pandekager med en god fyld. Sidst men ikke mindst er de gode at lave over bål på bålpander.

Noget andet der er så dejligt ved fladbrød er, at du kan lege med smagen, konsistensen og naturligvis tykkelsen.

Hvis du skal bruge dem til arabisk mad, kan du putte lidt knust spidskommen eller fennikel i. Hvis du servere en stak til morgenbordet kan du twiste smagen med kanel. Du kan selvfølgelig også lave fladbrødene på helt almindelig vis uden at tilsætte krydderier.

Hvis du vi have lidt fedtede brød, så steger du i olie og tilsætter lidt ekstra olie, når du vender fladbrødet. Du kan også tørbage dem for en lidt sejere konsistens, og så kan du naturligvis lege lidt med tykkelsen afhængig af hvad du skal bruge fladbrødene til. Jeg kan godt lide fladbrød der er en lille smule tykkere end dem, man køber. Jeg vejer mine boller, så de alle vejer ca. 85 g. stk.

Fladbrød er i det hele taget ret win-win… hvis man lige ser bort fra sundhedsfaktoren (og det gør vi).

Husk nu at vend dem i tide. De skal ikke ligge og blive vildt gyldenbrune. Det er ikke meningen, at de skal blive sprøde, for så kan du ikke rulle dem eller bruge dem som “ske”. Vend fladbrødene når de bobler op.

Fladbrød
 
Ingredienser
  • 18-20 fladbrød
  • 25 g. gær
  • 4 dl lunkent vand
  • 1 tsk fint salt
  • 2 tsk sukker
  • 650 g. hvedemel
Fremgangsmåde
  1. Varm vandet op til det er fingerlunt (ikke brug lunket vand fra hånden). Rør gæren ud i vandet til det er helt opløst.
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser, og ælt det grundigt gerne i en røremaskine eller med hænderne. Dejen skal være glat og smidig, så måske skal du tilsætte ekstra mel.
  3. Lad dejen hæve til størrelse. Slå den ned og form små boller som du ruller ud til de er så tynde som muligt.
  4. Hæld lidt olie på en opvarmet pande, og bag fladbrødet på hver side. Fladbrødet skal vendes, når det begynder at boble op.

 

INGEN KOMMENTARER

Skriv en Kommentar

Rate opskriften: